Alles wat je wilt weten over een MVO-/duurzaamheidsverslag

In deze blog helpen we je op weg om een eerste MVO- of duurzaamheidsverslag te maken.

Waarom zou je een duurzaamheidsverslag maken?

Wist je dat grote bedrijven in de EU zelfs wettelijk verplicht zijn om gegevens over hun duurzaamheidsprestatie te publiceren? Ook voor andere organisaties zijn er genoeg interne en externe redenen om te starten met MVO-verslaglegging.

Extern:

  • Steeds vaker verwachten klanten en partners transparantie over duurzaamheidsdoelstelling en -prestaties;
  • Ook maatschappelijke organisaties en toekomstig personeel willen weten wat er speelt en waar je als organisatie voor staat;
  • Met een verslag kun je vertellen waar je staat, waar je heen wilt en wat je daar nog voor nodig hebt. Mooi aanknopingspunt voor dialoog met je omgeving. 

Intern:

  • Met een jaarlijks verslag laat je aan alle werknemers zien wat er allemaal is bereikt, en ook waar nog uitdagingen liggen;
  • Door mensen te betrekken bij het opstellen van het verslag, betrek je ze ook meer bij de MVO-strategie en de implementatie daarvan;
  • Externe communicatie over doelstellingen, successen en uitdagingen vergroot het commitment in de organisatie.

Hoe lang duurt het om een MVO-/duurzaamheidsverslag te maken?

Om een MVO- of duurzaamheidsverslag te maken ben je zeker een paar maanden bezig. Dit is niet iets wat je in een paar weken doet. De eerste keer kost het ook nog eens meer tijd. Daarnaast zijn er ook andere factoren die hierop invloed hebben. Denk aan de complexiteit, de grootte en de volwassenheid van je organisatie. Waar kleinere organisaties een doorlooptijd hebben van een maand of drie, doen grotere of complexe organisaties er meestal langer over. Over het algemeen lukt het de meeste bedrijven om tussen de drie en zes maanden het verslag af te ronden.

Hoe pak je het aan?

Overtuigd om een eerste MVO-verslag te gaan maken voor jouw bedrijf? Dat zijn hier nog een paar tips om het je iets makkelijker te maken:

  1. Deel het proces in stappen op en maak een goede planning
  2. Denk goed na over wie je in welke fase precies nodig hebt (voor goedkeuring, data, foto’s en andere inhoud);
  3. Maak vooraf een structuur voor het verslag;
  4. En zie het verslaglegging als een reis of een cyclus. Het gaat en het wordt elk jaar beter!

Meer weten?

Volg onze Reporting training of neem contact op met onze verslagleggingsspecialist Marjolein via +31(6)12965895 of marjolein@theterrace.nl om jouw verslagleggingsreis of een andere duurzaam project te voorzien van positieve energie en structuur!