Behaal duurzame doelen door samenwerking

Je kent vast de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, ook wel de SDG’s of de Global Goals genoemd. Wat houden die nou echt in voor jou en jouw organisatie? Hoe staat het anno 2019 eigenlijk met de Sustainable Development Goals in Nederland? En hoe worden deze doelen door verschillende sectoren opgepakt? Marjolein Baghuis van The Terrace organiseerde een evenement voor alumni van Nyenrode op het kantoor van PricewaterhouseCoopers (PwC ) waar de SDG’s het onderwerp van de dag waren.

Duik in de SDGs met virtual reality

Op 29 maart 2019 stelde PwC in Amsterdam haar SDG-dome open voor alumni van Nyenrode.

Het doel van de Verenigde Naties is om deze doelen in 2030 te realiseren. In de dome gingen we in twee teams aan de slag om de duurzame doelen zo snel mogelijk te halen. Zelfs voor mensen die zich al verdiepen in duurzaamheid bleek dat geen makkelijke opgave. Met de beslissingen die wij in de dome maakten kwamen we uit op 2037 en 2044. Deze resultaten en de impact van een kijkje in de duurzame doelen middels virtual reality maakten bij iedereen de urgentie hoger en de overtuiging sterker om in actie te komen.

Beweging onder de oppervlakte bij toepassing SDGS door Nederlandse organisaties

Bij de opening van de SDG dome in februari 2019, lanceerde PwC ook een onderzoek over de toepassing van de SDG’s door Nederlandse organisaties. Hieruit blijkt dat het bedrijfsleven de SDGs omarmt, maar dat deze nog niet effectief geïntegreerd zijn in de strategie en activiteiten. Bij ministeries en gemeentes blijkt een kleine groep aan de slag met de SDG’s, maar dit leidt nog onvoldoende tot andere keuzes. De SDG’s worden ook nog maar weinig genoemd in de jaarverslagen van social enterprises en maatschappelijke organisaties. Zij zien nog onvoldoende meerwaarde om hun impact te linken aan de SDGs. Onder de oppervlakte lijkt er van alles te bewegen, maar organisaties kunnen nog veel meer gebruik maken van de SDG’s. Voor hun eigen bedrijfsvoering, voor hun impact op de wereld en als gemeenschappelijke taal om verbinding te leggen met andere organisaties.

Nederlandse organisaties richten zich vooral op SDG 8 (decent work and economic growth) en SDG 12 (responsible consumption and production). Terwijl we meer aandacht zouden moten hebben voor SDG 5 (gender equality) en SDG 13 (climate action), want daarop blijven we achter ten opzichte van andere landen.

PwC brengt de doelen dichterbij voor klanten en eigen organisatie

Wineke Haagsma, Director Corporate Responsibility van PwC licht toe hoe PwC zelf de doelen heeft geïntegreerd en hoe zij klanten helpen dit te doen. Om een keuze te maken aan welke SDG’s zij willen bijdragen onderkennen zij vier stappen:

  1. Start met de positieve bijdrage van de eigen organisatie
  2. Neem vervolgens actie op de negatieve bijdrage van de eigen organisatie
  3. Richt dan de blik op de positieve impact van je producten en diensten
  4. En ga daarna op zoek naar de negatieve impact in de keten.

Deze vier stappen helpen organisaties te identificeren welke SDG’s uitdagingen en kansen voor de toekomst bieden, en om een keuze te maken. Voor de gekozen SDG’s kijk je dan naar de onderliggende doelen. Maak deze dan heel concreet voor je eigen organisatie, met duidelijke doelen gekoppeld aan de eigen operatie inclusief KPI’s om de voortgang te meten. De SDG selector kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Zelf heeft PwC met dit proces ook vier SDG’s gekozen en gekoppeld aan de strategie, om echt verschil op te maken. Op hun website kun je meer lezen over de gekozen SDG’s (8, 10, 12 en 16). Wineke’s enthousiasme en openheid zette veel mensen aan het denken hoe ze zelf hiermee aan de slag kunnen gaan.

Duurzame bitterballen bij de borrel

Zoals altijd sloten we de bijeenkomst af met een netwerkborrel. Met biologische wijn en vegetarische bitterballen – van oesterzwammen gekweekt op de eigen koffieprut van PwC kantoren!

Deze bijeenkomst was een initiatief van de VCV Kring voor Duurzaamheid. Hartelijk dank aan Wineke Haagsma en haar team bij PwC voor de gastvrijheid en deze bijzondere middag!

Deze blog van Marjolein verscheen ook op de website van Nyenrode.